четвер, 25 липня 2024 р.

Штрафи за неоновлення даних: чи вже карають ухилянтів і як уникнути покарання

 






Чи можна оскаржити штраф за неоновлені дані

Військовозобов’язані в Україні мали оновити облікові дані до 16 липня. Надалі на порушників чекає повістка та штраф від 17 тисяч гривень.



Про це повідомляє ТСН.

Адвокатка Марина Бекало в коментарі сайту ТСН.ua розповіла про те, чи вже виписують штрафи тим, хто не виконав вимогу вчасно, як оскаржити ці штрафи у суді та чи можна уникнути покарання, якщо оновити дані зараз.

Штрафи за неоновлені дані

Марина Бекало зазначила, що від моменту завершення кампанії по оновленню персональних даних ще не минуло достатньо часу для висновків щодо реалізації норм законодавства про притягнення до адміністративної відповідальності за таке порушення.

"ТЦК та СП вже мають певну базу військовозобов’язаних, які не виконали вимогу щодо оновлення даних, отже щодо таких правопорушників будуть складатися постанови про притягнення до адміністративної відповідальності", — пояснила Бекало.

На Полтавщині вже почали штрафувати чоловіків, які не оновили дані. Про це 19 липня повідомив речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

Як штрафують, якщо не оновив дані в ТЦК

Процес притягнення до відповідальності та накладання штрафу не автоматизований. За словами адвокатки, законодавством передбачені певні процедури накладання штрафу — від складання постанови до її виконання.

Адміністративне стягнення (штраф) за порушення правил військового обліку або законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Штраф накладається постановою про притягнення до адміністративної відповідальності, яку підписує керівник ТЦК та СП. Строк на оскарження постанови складає 10 днів від дня її винесення. Після спливу цього строку постанова набуває чинності та передається на виконання до державної виконавчої служби. Державний виконавець далі примусово стягує штраф, накладаючи арешти на банківські рахунки та в деяких випадках на інші активи.

Чи можна оскаржити штраф за неоновлені дані

За словами Марини Бекало, право на судове оскарження рішень суб’єкта владних повноважень передбачено Конституцією України та Кодексом про адміністративні правопорушення.

"Право на оскарження має кожен громадянин. Питання в тому, чи буде обґрунтовано реалізоване це право, якщо з боку ТЦК та СП будуть всі підстави для притягнення до адміністративної відповідальності та дотримані всі процедури", — зазначила Бекало.

Для судового оскарження необхідні обґрунтовані підстави. Наприклад, вже зараз можна прогнозувати, що більшість оскаржень стосуватимуться громадян, які були зняті з військового обліку з різних підстав ще до введення воєнного стану. Адже обов'язок оновити персональні дані розповсюджується на тих громадян, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього, або якщо в системі “Оберіг” були дані про громадянина, який оновлював їх раніше.

Для звернення до суду необхідна потужна правова позиція та документальні обґрунтування незаконності прийнятих рішень чи дій з боку ТЦК та СП. Судову практику щодо цих справ можна буде оцінити не раніше ніж через два-три місяці.

Чи можна уникнути штрафу, якщо оновити дані зараз

За словами Марини Бекало, уникнути штрафу за оновлення облікових даних після 16 липня 2024 року, ймовірно, неможливо.

"Ті, хто з запізненням оновить свої персональні дані, можливо, не будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, якщо ТЦК та СП доведе поважність причин неоновлення даних, з обов'язковим документальним підтвердженням. У всіх інших випадках уникнути відповідальності буде важко. Подивимося, як буде складатися судова практика по таким справам", — пояснила адвокатка.













Популярні публікації