понеділок, 9 вересня 2024 р.

Верховний суд посилив покарання за ухилення від військової служби: що змінюється?

 






В Україні зростає кількість засуджень порушників мобілізаційного законодавства, які отримують реальні тюремні строки.

Про це повідомляє ТСН.

За даними адвоката Романа Сімутіна, кількість таких вироків за останній час значно збільшилась, і тепер майже половина з них передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на три роки.

Суди все частіше відмовляються від умовних покарань, замінюючи їх реальними строками тюремного ув'язнення. Адвокат Сергій Старенький пояснює це тим, що умовні вироки не досягають мети покарання, адже ухилянти не несуть відповідальності у повній мірі, що може спонукати інших повторювати такі дії.

Ті, хто отримав реальні терміни, відбувають покарання у колоніях загального режиму без посиленого нагляду. Старенький зазначає, що посилення вироків стало можливим завдяки позиції Верховного суду, яка визначає, що умовне покарання не є ефективним у таких випадках.

Вплив судимості на подальше життя

Адвокати попереджають, що судимість може суттєво обмежити майбутні можливості засуджених. В першу чергу, це стосується роботи в державних органах. Людина з судимістю не зможе працювати на державній службі, в правоохоронних органах, а також в будь-якій сфері, де потрібен доступ до державної таємниці.

Проте, для роботи у приватному секторі ситуація дещо інша. Адвокатка Катерина Аніщенко зазначає, що у приватних компаніях все залежить від рішення роботодавця, і таких суворих обмежень, як у державних установах, немає.

Андрій Межирицький додає, що судимість також може стати перешкодою для отримання роботи в правоохоронних органах, таких як ДБР або НАБУ. Для таких посад вимагається надання довідки про відсутність судимості, яка включає повну інформацію про минулі правопорушення.









Популярні публікації