четвер, 8 вересня 2022 р.

Норвегія передасть Україні 160 ракет Hellfire

 








Норвегія передасть Україні ракети близько 160 ракет Hellfire, пускові майданчики та блоки наведення, а також прилади нічного бачення зі складів норвезьких збройних сил.



Як повідомляє РЕАЛ, про це йдеться у повідомленні Міноборони Норвегії.

Оголосив про безоплатну допомогу міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам під час зустрічі з міністрами оборони країн-союзників України в Рамштайні.

Спочатку ракети було придбано для Coastal Ranger Commando – норвезького десантного підрозділу, навченого діяти на прибережних театрах бойових дій, виконуючи роль корпусу морської піхоти та берегової артилерії.

«Ця зброя, про яку просила Україна, і вона стане в нагоді у боротьбі з російськими окупаційними силами. Ракетою легко керувати, її можна використовувати як проти наземних, так і морських цілей», - сказав норвезький міністр.

Збройні сили Норвегії перевірили стан ракет перед їх відправкою. Їх уже вивезли із Норвегії. Норвезькі інструктори провели навчання українських операторів використанню Hellfire.

AGM-114 "Хеллфайр" - американська ракета класу "повітря-поверхня", з напівактивним лазерним або активним радіолокаційним наведенням. "Hellfire-II" - подальший розвиток ракет AGM-114 з напівактивною лазерною системою наведення. Основні носії ракет "Hellfire" - вертольоти вогневої підтримки.

Нагадаємо, 1 липня до Києва приїжджав прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. На брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським він заявив, що у найближчі півроку його країна передасть Україні мільярд євро. Він сказав, що це відбудеться або до кінця 2022 року, або на початку наступного.

Перед цим Норвегія погодила передачу Україні трьох РСЗВ MLRS M270.

8 червня міністр оборони Норвегії Берн Арільд Грамм підтвердив передачу Україні 22 (!) американських гусеничних самохідних гаубиці «М109» із запасними частинами, боєприпасами та іншим спорядженням вже після самої постачання (до того часу Осло мовчав).


Нагадаємо, як російські окупанти Дніпро перетинали (ВІДЕО).




Популярні публікації